Madera, portugalska wyspa położona na Oceanie Atlantyckim, to prawdziwy subtropikalny raj z lasem endemicznym, bujną roślinnością i przepięknymi wodospadami. Atrakcją są wędrówki ścieżkami wzdłuż kanałów nawadniających pośród odurzającego zapachu kwiatów, drzew laurowych i eukaliptusów. Funchal, stolica wyspy, nazywana jest nie bez powodu "Małą Lizboną". Nad portem góruje imponujący Palacio Sao Lorenco z XVI w., a w centrum miasta przeważają aleje z budynkami z XVIII wieku. Turystów z Polski może szczególnie zainteresować willa Quinta Bettencourt na przedmieściach Funchal, w której wypoczywał Marszałek Józef Piłsudski. Unikalną atrakcją wyspy jest zjazd z dużą prędkością ze wzgórza Monte wiklinowymi saniami o drewnianych płozach. Madera to również doskonała kuchnia, różnorodne owoce, marakuja, papaja, pigwa, opuncja, granaty oraz wspaniałe ryby i owoce morza. Plaże nie są atrakcją wyspy, na ogół są wąskie i skaliste. Średnia temperatura kwietnia wynosi 20°C.

   
   Program ramowy:

   Dzień 1
   g. 5:30 Spotkanie z pilotem na lotnisku Okęcie w Warszawie
   g. 7:30 Odlot do Londynu.
   g. 9:15 Przylot na lotnisko Heathrow. Przejazd na lotnisko Gatwick.
   g. 15.40 Odlot do Funchal
   g. 19.25 Przylot do Funchal
   Transfer do hotelu "Dorisol". Zakwaterowanie. Kolacja i nocleg.

   Dzień 2 - 6
   Pobyt w hotelu "Dorisol".
   Możliwość organizacji wycieczek fakultatywnych.

   Dzień 7
   Po śniadaniu transfer na lotnisko w Funchal.
   g. 12.00 Odlot do Londynu.
   g. 15.25 Przylot na lotnisko Gatwick. Przejazd na lotnisko Heathrow.
   g. 19.00 Odlot do Warszawy.
   g. 22.20 Przylot do Warszawy










Hotel "DORISOL"usytuowany jest w słynnym kurorcie Estrelicia, 2 km od stolicy wyspy Funchal i 300 m od Oceanu. Z hotelu rozlega się przepiękny widok na Zatokę Funchal. Do dyspozycji gości: recepcja, 148 pokoi, każdy z łazienką, balkonem, TV sat., mini barem, suszarką do włosów i telefonem. Bezpłatny autokar hotelowy dowozi turystów do Funchal kilka razy dziennie z wyjątkiem niedziel i świąt.

Na terenie hotelu znajdują się: sklep z pamiątkami, restauracja, bar przy basenie, piano bar, 2 baseny w ogrodzie, basen kryty, fryzjer, sauna, jacuzzi, centrum odnowy biologicznej, basen dla dzieci, sala gier, tenis stołowy, bilard, kort tenisowy. W ciągu dnia i wieczorem wiele programów rozrywkowych



Cena obejmuje:
- 6 nocy ze śniadaniami i kolacjami (bufet) w hotelu "Dorisol", do kolacji po 1 kieliszku wina i 1 szklance wody mineralnej;
- przelot samolotami Brytyjskich Linii Lotniczych na trasie Warszawa - Londyn - Funchal - Londyn - Warszawa;
- transfery lotnisko w Funchal - hotel "Dorisol" - lotnisko w Funchal;
- opiekę pilota;
- ubezpieczenie KL i NNW do kwoty 20000 Euro.
- opłatę za przejazd autobusem lotniskowym z lotniska Heathrow na Gatwick i vice versa.
Cena nie obejmuje:
- kosztu udziału w wycieczkach fakultatywnych.


Proponowane wycieczki fakultatywne:

- pół dniowa wycieczka do stolicy wyspy - Funchal i do Ogrodu Botanicznego - cena 18,45 Euro
- pół dniowa panoramiczna wycieczka do górskiej miejscowości Eira do Serrado i na wzgórze Monte skąd zjazd toboganami (wiklinowe sanie) do Funchal - cena 27,45 Euro
- pół dniowa wycieczka do kanałów nawadniających, spacer wśród kwiatów, drzew laurowych i eukaliptusów. Zwiedzanie zakładu produkującego kosze - cena 14,25 Euro
- całodniowa wycieczka na zachdonią część wyspy z obiadem. Wjazd na najwyższy w Europie i drugi na świecie przylądek Cabo Girao (580 m n.p.m.), zwiedzanie wioski rybackiej Ribeira Brava. Przejazd przez niezwykle malownicze górskie tereny wyspy - cena 39,55 Euro
- całodniowa wycieczka na wschodnią część wyspy z obiadem. Wjazd na trzeci co do wysokości szczyt wyspy - Pico do Areeiro (1810 m n.p.m.) skąd rozlega się wspaniały widok na okolice. Obiad w typowej portugalskiej restauracji. Zwiedzanie malowniczego miasteczka Santana - cena 38,80 Euro
- kolacja w restauracji, menu - typowa lokalna potrawa "Espetada" - wołowina marynowana w ziołach i pieczona na grilu. Pokaz folkloru - cena 33,70 Euro
- kolacja w starej, zabytkowej bodedze na terenie gospodarstwa rolnego. Kolacje przygotowuje się przy gościach. Serwowane jest słynne wino "Madera" i lokalne brendy "Ginja" - cena 73,90 Euro



TERMINY DO UZGODNENIA - NA ŻYCZENIE KLIENTA WYJAZDY DLA GRUP - W TERMINACH DO UZGODNENIA